top of page
moxa 3_bewerkt_bewerkt.jpg

STUITLIGGING EN ACUPUNCTUUR

Acupunctuur kan een baby die in een stuit ligt, helpen om te draaien.
"Na twee weken was hij gedraaid en kon ik via de natuurlijke manier thuis bevallen".

De ideale ligging voor de baby bij de geboorte is met het hoofdje naar beneden en het achterhoofd in de richting van de buik. Wanneer een baby in stuitligging ligt wordt in de meeste gevallen het kindje ter wereld gebracht middels een keizersnede. Natuurlijk willen de meeste vrouwen liever op een natuurlijke manier bevallen en hopen dat hun baby nog op tijd draait.
Moxa (een warmte therapie) en acupunctuur kunnen mogelijk helpen om de baby te draaien.

Wanneer sprake is van een stuitligging kan moxa (een warmte therapie) de juiste houding stimuleren die nodig is tijdens de bevalling. Een moxabehandeling vergroot de kans dat de baby op tijd spontaan zijn/haar draai maakt (zonder gebruik van fysiek geweld).

De meeste onderzoeken over een moxabehandeling bij baby's in stuitligging laten zien dat de 34e week van de zwangerschap de beste tijd is om de techniek uit te voeren; deze periode geeft dan ook een hoger slagingspercentage. Wanneer moxa wordt uitgevoerd (ruim) voor de 34e week, dan is de baby nog erg mobiel en kan hij/zij vrij en nog vaak van positie veranderen. Wordt moxa later, bijv. vanaf week 36, uitgevoerd dan is er niet veel ruimte meer over om te bewegen en is de kans klein dat de bayb nog zal draaien.

Bij een behandeling van stuitligging wordt, naast acupunctuur, gebruik gemaakt van een warmtestick, namelijk moxa. Het is een pijnloze en eenvoudige methode die zelf thuis kan worden toegepast. Gedurende 10 dagen wordt een specifiek acupunctuurpunt Zhìyin (BL-67) aan de zijkant van de kleine teen, zowel links als rechts, telkens 15 minuten behandeld. Voor succes van de behandeling is het zeer belangrijk om deze 10 dagen te voltooien. De warmte van de moxa brengt ‘yange’ energie naar de baarmoeder waardoor de baby beweeglijker wordt en er kans is dat hij gaat draaien. Voor meer informatie over moxa zie bij Behandelmethoden, Moxa.

Vaak adviseer ik ook een ondersteunende acupunctuurbehandeling tijdens de 10 'moxa-dagen'. Deze behandeling kan de moeder helpen zich beter te ontspannen, de doorbloeding en beweging in het buikgebied te stimuleren en helpt haar om meer energie te kunnen ervaren.

 

Alles hangt natuurlijk af van de grootte van de baby, de mate waarin het kindje al is ingedaald, de vorm van het bekken, de hoeveelheid vruchtwater etc. Indien er fysieke redenen zijn waarom de baby in stuitligging ligt (wanneer bijvoorbeeld het bekken van de moeder te smal is of te navelstreng te kort) dan zal acupunctuur uiteraard geen effect hebben. Acupunctuur kan ook helpen om baby’s die niet in de optimale positie liggen, zoals bijvoorbeeld bij een aangezichts- of kruinligging, de juiste houding aan te nemen.

Wanneer is moxa niet geschikt?

Deze behandeling is niet geschikt voor vrouwen die zwanger zijn van een meerling, bij afwijkingen van de foetus of verminderde foetale beweging, bij teveel of juist te weinig vruchtwater, bij een laagliggende placenta, bij recente vaginale bloedingen of bij vrouwen met een hoge bloeddruk. Dit om mogelijke risico's uit te sluiten.

bottom of page