top of page

ACUPUNCTUUR NA DE BEVALLING

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is de eerste maand na de bevalling bepalend voor de toekomstige gezondheid van de moeder

De geboorte van een kind is een heel intense en emotionele ervaring. Voor de moeder is het een ingrijpende gebeurtenis, zowel op energetisch als op emotioneel niveau. Het vraagt van haar veel kracht en energie om een kind te baren en daarna haar kind te voeden en te verzorgen.De krachtinspanning en het bloedverlies tijdens de bevalling, de onderbroken nachten na de geboorte en het opstarten van de borstvoeding kunnen erg uitputtend zijn. Daarnaast treden er na de bevalling hormonale veranderingen op en kan het moederschap een bijzondere psychische impact hebben waardoor de moeder zich emotioneel onstabiel kan voelen.

 

Het kan enkele maanden duren voordat de moeder lichamelijk opnieuw hersteld is en ze weer een psychisch evenwicht gevonden heeft. In het westen wordt van een moeder verwacht dat ze na enkele weken na de geboorte van haar kind weer is hersteld. In traditionele culturen nemen vrouwen een maand na de bevalling volledige rust om goed aan te sterken. Warm blijven tijdens en na de bevalling is hierbij essentieel voor de moeder. Wanneer de moeder de tijd en rust neemt om te werken aan haar herstel zal zij hier de rest van haar leven profijt van hebben.

Een van de drie belangrijkste factoren die van belang wordt geacht voor de gezondheid van vrouwen in de periode na de bevalling wordt “zorg voor het externe” genoemd. Volgens de Chinese geneeskunde betekent dit bescherming tegen wind en het vermijden van kou en tocht. Tijdens de bevalling wordt een grote aanslag gedaan op wat in het Chinees ‘wei Qi’ wordt genoemd. Wei Qi beschermt het immuunsysteem van het lichaam, in het bijzonder de oppervlakte (het externe) van het lichaam en de longen.

Acupunctuur kan helpen om dit herstelproces te bevorderen en klachten die na de geboorte zijn ontstaan, te verminderen. Acupunctuur helpt de melkproductie te bevorderen en kan ondersteuning bieden bij andere veel voorkomende uitdagingen waar nieuwe moeders mee geconfronteerd kunnen worden.

Denk hierbij aan o.a.

 • vermoeidheid, uitputting

 • stress / emotioneel uit balans

 • slaapproblemen

 • bloedverlies

 • spierzwakte of spierpijn

 • te weinig melkproductie of problemen met de borstvoeding

 • mastitis (borstontsteking)

 • aambeien

 • overgewicht

 • urinaire problemen

 • pijnklachten

 • wondgenezing keizersnede / herstel littekenweefsel

 • postnatale depressie

Naast acupunctuur en het nemen van zoveel mogelijk rust is het belangrijk om aandacht te besteden aan versterkende voeding en, indien nodig, gebruik te maken van nier- en bloedversterkende kruiden.

'Mother warming'

Mother Warming is een warmte-behandeling die in China en het oosten al lang en veel gebruikt wordt als onderdeel van herstel van een bevalling. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is warmte van groot belang voor de vrouw na haar bevalling. Warmte is een lang gebruikt middel ter versterking van de weefsels, zenuwen en bloedvaten die verzwakt kunnen zijn als gevolg van stress na de geboorte.

Tijdens de Mother Warming techniek wordt na de bevalling de onderbuik en onderrug verwarmd met behulp van een moxa-stick (zie ook bij Behandelmethoden). De hitte dringt diep binnen in het lichaam en heeft daardoor een versterkend en helend effect. Het helpt het lichaam van de moeder terug te brengen naar haar oorspronkelijke energieniveau, het vermindert bloedverlies, laat de uterus samentrekken, verlicht pijn, stimuleert de melkproductie en voedt en ondersteunt haar emotionele en fysieke welzijn.

De beste tijd om de behandeling te starten is 5 tot 7 dagen na de bevalling (zolang er geen infectie is en je niet teveel hitte-symptomen ervaart). Ideaal is om de behandeling 5 keer te herhalen binnen twee maanden na de geboorte van je kind.

bottom of page