top of page

  FERTILITEIT EN ACUPUNCTUUR

Hoe acupunctuur koppels kan helpen voor, tijdens en na een fertiliteitstraject

Acupunctuur kan worden ingezet om de vruchtbaarheid van zowel de vrouw als de man te ondersteunen en, indien mogelijk, een natuurlijke zwangerschap te bevorderen.

Ook kan acupunctuur worden ingezet om de effectiviteit van westers reguliere fertiliteitsbehandelingen te vergroten de respons op hormoonbehandelingen te verbeteren, de innesteling aan te moedigen en een mogelijke zwangerschap voort te te zetten.

Westerse en Chinese geneeskunde hebben verschillende perspectieven op het stellen van een diagnose, daarom kunnen ze elkaar goed aanvullen.

Wetenschappelijk onderzoek naar acupunctuur en fertiliteit toont o.a. het volgende aan:

 • Optimaliseren van de respons op vruchtbaarheidsbehandelingen en het verminderen van vaak voorkomende bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid, slaapproblemen en een opgezette buik.

 • Verhogen van het aantal en de kwaliteit van eicellen en sperma.

 • Stimuleren van de doorbloeding en energie in het bekkengebied, verbeteren van de bloedtoevoer naar de eierstokken en de baarmoeder en dus het optimaliseren van haar functie.

 • Bevordert de functie van het corpus luteum en verhoogt dus de kans op een zwangerschap.

 • Verhogen van de kansen op innesteling na IUI/IVF.

 • Helpt bij het ondersteunen ven emotionele stress en angst.

 • Ondersteunt de ontwikkeling van het embryo en stabiliseert een vroege zwangerschap.

 • Herstel van het goed functioneren van het lichaam na een mislukte poging IUI/IVF-ICSI en ondersteuning bij de voorbereiding van een volgende cyclus.    

 

  

Enige theorie vooraf

De Chinese geneeskunde vraagt een geheel andere manier van denken dan die we gewend zijn.

 

Westers bekeken is de juiste verhouding tussen oestrogeen en progesteron cruciaal voor een gezonde en harmonieuze cyclus, oftewel een cyclus die vrij is van emotionele disbalans en fysieke ongemakken. Een gezond stressniveau en een goede bijnierfunctie zijn de basis voor de oestrogeen- en progesteronbalans.

 

De Chinese geneeskunde spreekt niet over hormonen, over oestrogeen en progestron. Waar ze wel over spreekt, is over Jing, Qi en Shen, de 3 primaire energieën die de basis vormen van ons bestaan.

 

Volgens de theorieën van de Chinese Geneeskunde bewaren de Nieren onze oer-Qi, onze levenskracht, bestaande uit zowel Nier Yin als Nier Yang. De nieren zijn de ‘voorraadkelder van onze levenskracht’.

Gekoppeld aan de Nier Qi is Jing. Jing is ons meest waardevolle levens-essentie. Wanneer je Jing op is stopt je lichaam te functioneren en ga je dood. Het is de energie die je ontvangt van je ouders. Het is geborgen in de eicel en het zaadje, samengesmolten ontstaat nieuw leven met deze levens-essentie. Meestal krijgen ouders met een sterke Jing kinderen die ook een sterke Jing hebben (je kunt het een beetje vergelijken met onze genen). Wanneer je probeert zwanger te worden, maar het lukt steeds niet, dan is het mogelijk dat er een tekort is aan Jing. Maar er zijn vele redenen voor vruchtbaarheids-problemen, een Jing tekort is er slechts één van.

De Shen wordt meestal uitgelegd als geest of spirit, maar het is veel meer dan dat. Het is je innerlijk licht, de energie van je ziel.

 

 

Algemene behandelstrategie bij infertiliteit

Volgens de Chinese geneeskunde is de ideale gezondheidssituatie van de vrouw als volgt:

 • Ze heeft voldoende Jing en Bloed om een zwangerschap te ondersteunen.

 • Haar pols en tong geven aan dat Yin & Yang, Qi en Bloed in balans zijn, de essentiële organen gezond zijn en dat er geen duidelijk bewijs is van pathogene factoren.

 • Ze zorgt goed voor zichzelf, slaapt goed, eet en verteert goed en is voldoende ontspannen zodat haar voortplantings- en hormoonstelsel goed kunnen functioneren.

 

Mijn behandelingen tijdens een IUI/IVF-ICSI traject zijn gericht op de gezondheid van de vrouw, om deze zo dicht mogelijk bij dit ideaalbeeld te brengen ter voorbereiding op en tijdens het vruchtbaarheidstraject.

Westers vertaald is het doel van mijn behandelingen tijdens de folliculaire fase een gezonde ontwikkeling en groei van de follikels te bevorderen en de ovulatie aan te moedigen. Na de IUI/IVF-ICSI, dus tijdens de luteale fase, verschuift de aandacht naar het stimuleren van een goede groei en optimaliseren van de functie van het endometrium, het bevorderen van innesteling en het ondersteunen van een eventuele zwangerschap.

Binnen de Chinese Geneeskunde worden vijf traditionele primaire patronen van disbalans onderscheiden die verband houden met onvruchtbaarheid:

 1. Nier Yang deficiëntie

 2. Nier Yin deficiëntie

 3. Lever Qi stagnatie

 4. Stagnatie door Damp/Phlegm

 5. Bloed stase

 

Meestal zie je dat de vrouw een gecombineerd patroon laat zien (bijv. Nier Yin deficiëntie als primair patroon met Lever Qi stagnatie en Bloed stase als secundaire patronen). De behandelingen zijn daarom gericht op het behandelen van zowel de primaire als de secundaire patronen van disharmonie.

Behandelingen worden altijd afgestemd op de zich presenterende patronen van de vrouw. Ieder persoon is uniek en dus is geen behandeltraject dezelfde.

 

Om het effect van de acupunctuurbehandelingen extra te ondersteunen geef ik altijd adviezen mee op het gebied van een gezonde leefstijl, voeding en supplementen, huidverzorgingsproducten (inclusief intieme hygiëne) en niet in de laatste plaats onze gedachten!

CONTACTFORMULIER
Kies je locatie

Hartelijk dank voor je reactie. Het formulier is succesvol verzonden.​

Check altijd even de spambox indien je geen reactie krijgt!

bottom of page