top of page

PIJN VOLGENS DE CHINESE GENEESKUNDE

不通這痛 痛則不通   “Tong ze bu tong, bu tong ze tong”

Als er vrije stroom is, is er geen pijn;
Als er geen vrije stroom is, is er pijn.

Dit betekent dat wanneer de vrije stroom geblokkeerd raakt, is er pijn. Deze uitspraak geldt voor alle soorten van pijn. Alle pijn, ongeacht de oorzaak en de moderne Westerse medische diagnose, wordt beschouwd als een probleem met de vrije stroom van onze levensenergie, Qi, en bloed. Onder de noemer pijn vallen ook andere ongemakken zoals tintelingen, gevoelloosheid, jeuk, zwelling en stijfheid.In de Chinese geneeskunde is pijn dus niets anders dan de gevoelde ervaring van het gebrek aan vrije stroming van Qi en het bloed.


Er zijn 2 belangrijke oorzaken voor een gebrek aan vrije stroming van Qi en bloed:

1. iets belemmert of blokkeert de stroming van Qi en bloed door de meridianen.

2. er is onvoldoende Qi en bloed om een vloeiende stroming te behouden.

 

Eén van de functies van de meridianen is het transporteren van Qi en bloed. Als één van beide onvoldoende aanwezig is, kunnen de meridianen hun werk niet goed uitvoeren.

De stroming van Qi en bloed kan worden belemmert in elk gebied van het lichaam: de organen, de spieren, pezen, de huid, het hoofd, de rug, de ledematen en de gewrichten. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door lichamelijk letsel of trauma waarbij weefsel en/of structuren zijn beschadigd, maar ook een te hoge spierspanning kan zorgen voor het niet goed stromen van de Qi.

Nog een ander voorbeeld: als we teveel eten en acute indigestie hebben met de bijbehorende gevoelens van abdominale volheid, een opgeblazen gevoel, misschien misselijkheid, dan zijn deze symptomen te wijten aan stagnatie van maag-Qi. De Qi van de maag kan niet vrij bewegen door de aanwezigheid van teveel voedsel en drank. Een laatste oorzaak van Qi-stagnatie zijn onze emoties en hieraan gekoppeld negatieve gedachten. De emotionele toestand van een persoon kan leiden tot het blokkeren van de energie: stress is vaak een grote boosdoener.

Volgens de Chinese geneeskunde worden de sensaties van pijn als gevolg van Qi-stagnatie of bloedstase verschillend ervaren. Qi-stagnatie veroorzaakt een gevoel van volte of pijnlijkheid die verschilt in locatie en intensiteit. Qi-stagnatie gaat vaak gepaard met (sterke) emotionele schommelingen. Bloedstase daarentegen wordt gekenmerkt door pijnlijke zwelling of een scherpe pijn op een specifieke vaste plek. Niet alleen Qi of Bloed stagnatie kan leiden tot pijn, ook een volte of leegte, vocht, koude of hitte kunnen de oorzaak zijn van verschillende pijnen.

Het basisprincipe van de behandeling door een acupuncturist is het herstellen van de balans.

Zolang je lichaam ademt heb je levensenergie die gebalanceerd kan worden en die zich richt op genezing op zowel fysiek, emotioneel als mentaal niveau.

Acupunctuur is vooral bij de behandeling van alle soorten pijn erg uitgebreid onderzocht. Uit cijfers van het CBS [1] weten we dat de acupuncturist de meest bezochte alternatieve genezer is en uit onderzoek blijkt ook dat voor chronische pijnklachten de acupuncturist vaak geraadpleegd wordt [2].

Een grote meta-analyse in 2012 van A.J. Vickers [3] en de acupuncturisten trialists groep heeft tot een doorbraak geleid voor de aanbevelingen van acupunctuur bij pijnbehandelingen.

1. CBS

2. Regieraad kwaliteit van zorg.Chronische pijn. 2011

3. Vickers A et al. Acupuncture for chronic pain: individual patient data meta-analysis. Arch Intern Med. Oct    22, 2012; 172(19): 1444–1453

bottom of page