top of page

MENOPAUZE EN ACUPUNCTUUR

Onderzoeken tonen aan dat acupunctuur overgangsklachten kan verminderen

De Chinese geneeskunde kijkt op een andere manier naar de overgang dan hier in het Westen.Het Chinese inzicht in de menopauze is gebaseerd op een matriarchale oude samenleving, een samenleving waarin vrouwen, met name op basis van hun moederschap, domineren. Als een vrouw eenmaal stopt met "bloed verspillen", kan dit bloed haar hart nu voeden en haar voorbereiden op haar rol in de maatschappij als een "wijze vrouw" - een leider van haar gemeenschap. De menopauze is dus een andere fase in de ontwikkeling van een vrouw, een van vernieuwde harmonie en welzijn, die verschilt van de vorige fasen. De menopauze hoort dan ook zonder onaangename symptomen of ziekteverschijnselen te zijn!

De overgang is een natuurlijk transformatieproces in het leven van een vrouw. Het is een fase waarin menstruaties onregelmatig worden en uiteindelijk helemaal wegblijven. Tijdens de overgang gaat de vrouw van een vruchtbare naar een onvruchtbare periode.

 

De nier-energie, of nier-Jing, is de wortel van onze energie en de basis van onze vruchtbaarheid. Deze nier-energie kent twee aspecten: yin en yang, die in sommige opzichten betrekking hebben op de hormonen oestrogeen en progesteron. Afname van de ene betekent een verstoring van het andere aspect. De overgang betekent een afname en verzwakking van de nier-energie in zijn yin en yang aspect. Yin is voedend en verkoelt het lichaam. Een gebrek aan yin kan leiden tot warmte-gerelateerde klachten. Yang is meer een verwarmende en bewegende energie en een gebrek aan yang kan zich manifesteren in koude symptomen en gebrek aan energie. Naast de nieren zijn ook de uterus, het hart, de lever en de milt de organen die betrokken zijn bij overgangsklachten.

Vaak wordt gedacht dat de overgang en menopauze dezelfde betekenis hebben. De menopauze is echter alleen de allerlaatste menstruatie. Pas als de vrouw een jaar niet meer ongesteld is geweest, kun je zeggen dat je de menopauze achter de rug is. De overgang begint meestal tussen de 45 en 55 jaar en duurt gemiddeld tussen de 4 en 6 jaar. Ondanks dat de overgang geen ziekte is kunnen vrouwen door de hormonale disbalans tijdens de overgangsjaren zowel fysieke alsook psychische ongemakken ervaren.

 

Typische overgangsverschijnselen zijn menstruatieveranderingen, opvliegers, emotionele labiliteit, vaginale klachten, libidoverlies, vermoeidheid, gewrichtsklachten, depressie en hartkloppingen. In de overgang ervaren de meeste vrouwen wel een aantal van deze klachten.


Acupunctuur kan een oplossing bieden voor hormonale disbalans, op welke leeftijd ook. Eén van de grote voordelen van acupunctuur is dat dit vrijwel geen bijwerkingen geeft. Dit in tegenstelling tot hormoonpreparaten, die kunnen leiden tot o.a. misselijkheid, hoofdpijn en pijnlijke borsten.

Acupunctuur wil en kan het natuurlijke proces van de overgang niet stoppen. Wel kunnen behandelingen, zeker bij ernstige klachten, het doormaken van de overgang een stuk aangenamer maken door het lichaam te helpen de afnemende energie weer aan te vullen en de balans te herstellen.

bottom of page