top of page

BEHANDELTECHNIEKEN

Moxa, Cupping & Guasha

Naast acupunctuur pas ik de volgende behandeltechnieken in mijn praktijk toe: Moxa, Cupping en Guasha.

Dit zijn traditionele TCM-technieken die een zeer krachtige, diepe werking hebben. Ze worden vaak toegepast naast de gangbare acupunctuurbehandelingen, maar kunnen ook als afzonderlijke therapie worden ingezet. Welke van deze methoden wordt toegepast is afhankelijk van de klacht(en).

Moxa

Moxa is een kruid dat wordt vervaardigd uit gedroogde bladeren van het bijvoetskruid (Artemisia vulgaris). Bij een behandeling met moxa worden bepaalde lichaamsdelen of acupunctuurpunten met dit kruid verwarmd. De warmte van de moxa dringt diep door tot in het acupunctuurpunt en zal daar de energiestroom stimuleren.

 

Moxibustion is historisch gezien een belangrijk onderdeel van TCM en heeft verschillende functies, waaronder het verwarmen van de meridianen en het verdrijven van kou, het bevorderen van de energie- en bloedcirculatie, het voorkomen van klachten en het onderhouden van de gezondheid.

Een andere belangrijke reden om een moxa-behandeling te starten is bij een stuitligging. Onderzoek heeft aangetoond dat moxa een middel is dat de bloedcirculatie verhoogt in het bekkengebied en de baarmoeder. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat de baby nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.

Moxa is volledig pijnloos en geeft een aangename warmte af. Er kan gekozen worden voor gebruik van losse moxa of een moxa-staaf die nog het beste te vergelijken is met een soort kruidensigaar. Deze staaf kan ook thuis worden gebruikt. Tegenwoordig zijn er moxa-lampen die hetzelfde effect hebben.

Cupping

Sinds de Olympische Spelen van 2016 heeft de Cupping-therapie enorm gewonnen aan bekendheid en belangstelling. Deze techniek is bezig met een revival en in Amerika is het erg populair onder atleten en celebrities. Het is een feit dat de beste sporters ter wereld heil zien in deze eeuwenoude alternatieve behandelmethode.

Cupping komt uit de traditionele Chinese geneeskunde en wordt al eeuwenlang gebruikt om blokkades in het lichaam op te heffen. Op bepaalde punten op het lichaam worden verwarmde glazen bollen of cups op de huid aangebracht die zich dan vacuüm trekken. Hierdoor wordt de doorbloeding sterk gestimuleerd zodat afvalstoffen, die blokkades veroorzaken, uit het lichaam worden verwijderd. Hoewel de plekken er pijnlijk uitzien, is de behandeling geheel pijnloos en vaak zelfs erg ontspannend. De behandeling is zeer geschikt voor rug-, schouder- en nekklachten, longproblemen en verkoudheid.

Guasha

Net als cupping is guasha een techniek die tot doel heeft om blokkades weg te nemen, het lichaam te ontgiften van afvalstoffen, spieren te ontspannen en te zorgen voor een betere doorstroming van Qi en bloed.

Gua betekent ‘schrapen’ en sha betekent ’gestagneerde energie’. Met behulp van een platte jadesteen en een kruidenolie wordt op verschillende plekken de huid ‘geschraapt’. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkades (afvalstoffen/toxines) zijn, verschijnen ‘bloeduitstortingen’ (Sha) in de huid variërend van diep rood tot paars. Aan de kleur van de sha’s is te zien of er sprake is van een acute of een chronische blokkade. Hoe donkerder de plek, hoe chronischer. Bij een normale conditie verdwijnen de gekleurde plekken volledig binnen 3 tot 7 dagen.

Tijdens de behandeling komen spanningen, afvalstoffen en toxines vrij, waardoor het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt ondersteund en zijn werk kan doen.

Guasha kan worden toegepast bij allerlei mogelijke klachten en ziekten. Het geeft een onmiddellijk resultaat bij spierpijnen en bij griepverschijnselen, maar ook nek- en schouderklachten, hoofdpijnen en migraine, rugklachten, RSI, Stress en burn-outklachten zijn met deze techniek goed te behandelen.

bottom of page