top of page

WAT IS ACUPUNTUUR?

Acupunctuur is een traditionele Chinese behandelmethode.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van zeer dunne naaldjes die op precieze punten in het lichaam worden geplaatst. Dit met het doel om pijn te verlichten, stagnatie(s) op te lossen, de bloed- en energiestroom te reguleren, lichaamsfuncties te herstellen of emoties in balans te brengen.

Doel van een acupunctuurbehandeling

Het inbrengen van de naalden op specifieke punten op het lichaam heeft tot doel het herstellen van het energetisch evenwicht in het lichaam als geheel en op de inwerking op een specifiek gebied waar de klachten worden ervaren.

 

Door het beïnvloeden van de Qi wordt het lichaam aangemoedigd het zelfhelend vermogen dat in ieder mens aanwezig is, te activeren en is daarmee in staat diep in te werken op zowel het lichamelijk, psychisch, emotioneel en spiritueel niveau.

Ieder persoon is uniek. Voor ieder persoon worden verschillende acupunctuurpunten gekozen op basis van dat wat zich in het lichaam afspeelt. Acupunctuurpunten op de meridianen geven specifieke boodschappen aan het lichaam waardoor deze weer zijn normale functie kan uitvoeren. Ons lichaam herinnert wat ze hoort te doen om te genezen. Zo zijn er punten die pijnstillend kunnen werken doordat door het aanprikken stoffen in de hersenen worden vrijgemaakt (de zogenaamde endorfines) die een zelfde werking hebben als pijnstillers. De acupunctuurnaald werkt samen met het lichaam om haar te helpen het zelfgenezingsproces te herstellen.

 

Meridianen zijn niet zichtbaar, wel voelbaar. Door alle meridianen die door ons lichaam lopen, moet voldoende energie stromen. Meridianen kunnen verstopt raken, onderbroken zijn, te veel energie of te weinig energie bevatten. Hierdoor worden ook de organen niet goed ‘gevoed’. Veel gezondheidsklachten zijn begonnen door blokkades in de meridianen. Blokkades kunnen ontstaan door bijvoorbeeld stijfheid van de spieren, een virus, bacterie, slechte voeding, weersomstandigheden, maar ook door onaangename gedachten die onze emoties beïnvloeden! Vaak onderschatten we de invloed van onze gedachten op onze gezondheid.

Acupunctuur is van oorsprong een preventieve geneeswijze. Preventief werken heeft historisch gezien altijd een belangrijke rol in de Chinese geneeskunde gespeeld. Al in de eerste hoofdstukken van de Huang Di Nei-Jing, het oudste ons bekende boek over TCM en acupunctuur, gaat men in op de vraag hoe een mens er voor kan zorgen gezond te blijven. De taak van de Chinese geneesheer was vaak meer gericht op het gezond houden van de mens dan op het behandelen van de ziekte.

Een regelmatige acupunctuurbehandeling blijkt een effectief middel in het behouden en onderhouden van zowel het fysieke als emotionele welzijn op langere termijn.

De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) van de Verenigde Naties beschrijft meer dan vijftig aandoeningen waarbij acupunctuur kan helpen. Daaronder vallen vele soorten pijnen, allergieën, longklachten en darmklachten, maar bijv. ook overgangsklachten, slaapstoornissen, oorsuizen, verslavingen en psychische problemen (zie ook onder ‘Aandoeningen‘)


Acupunctuurnaalden

Het prikken met naalden blijft voor de meeste mensen een onaangenaam idee. Omdat liefde, zorg en de juiste aandacht voor mij het hoogste goed dienen, wil ik mijn cliënten een ervaring meegeven waarop ze met zachtheid en een gerustgesteld gevoel kunnen terugkijken. Mijn praktijk is dan ook toegankelijk voor kinderen en mensen met angst voor naalden.

In de praktijk maak ik, naast de Japanse naaldloze Shonishin techniek, uitsluitend gebruik van kwalitatief zeer hoge Japanse en Koreaanse acupunctuurnaalden. Deze buigzame (wegwerp)naalden zijn doorgaans fijner dan Chinese naalden en dienen voor eenmalig gebruik. Omdat de naalden flinterdun zijn, wordt het prikken over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Nadat de naald is gezet is het mogelijk dat een tintelend voelen wordt ervaren. Dit gevoel ontstaat wanneer de energie in de meridiaan versterkt of verzwakt wordt. Wanneer de naalden geplaatst zijn, blijven ze gemiddeld 20 tot 30 minuten zitten. Afhankelijk van de klacht blijven de naalden langer of korter in het acupunctuurpunt.

bottom of page