top of page

ACUPUNCTUURBEHANDELING

Wat houdt een acupunctuurbehandeling in?

Het eerste consult

Het eerste bezoek aan de praktijk bestaat uit een intakegesprek en een behandeling. De duur van een eerste consult duurt maximaal anderhalf uur, maar is afhankelijk van de klacht (bij acute klachten is dit vaak korter).

Het doel van een intakegesprek is tweeledig: ten eerste om meer informatie te krijgen over de klachten en de oorzaken hiervan zodat ik een zo juist mogelijke diagnose kan stellen en een behandelplan kan maken. Ten tweede, en minstens zo belangrijk, om te bepalen of ik de juiste persoon ben die je kan en mag begeleiden in je zelf-helingsproces.

Het stellen van een zo goed mogelijke diagnose bestaat meestal uit vier delen: een gesprek, het aandachtig kijken, de tongdiagnose en de polsdiagnose.

Het gesprek

Tijdens het eerste gesprek wordt uitgebreid ingegaan op de klachten die door jou worden ervaren. Ook zaken die ogenschijnlijk niet met je klachten te maken lijken te hebben, kunnen aan bod komen omdat deze voor een goede diagnose belangrijk kunnen zijn. Omdat ‘alles met alles’ samenhangt is het van belang het totale functioneren in beeld te krijgen; dit geldt vooral bij chronische klachten. Mochten tijdens dit gesprek zaken naar voren komen die mogelijk wijzen op een ernstige aandoening, dan zal ik je adviseren eerst contact op te nemen met je huisarts voordat ik de behandeling zal starten.

 

Je inzet tijdens de behandeling is erg belangrijk. Klachten kunnen ontstaan uit onjuiste eet- en/of leefgewoontes of ondersteunen deze gewoontes bestaande klachten. Inzicht in veranderingen in deze gewoontes zijn soms noodzakelijk om tot goede, blijvende resultaten te komen. Ter aanmoediging van je gezondheidsproces zal ik daarom in de meeste gevallen voedings- en/of leefstijladviezen geven.Hierdoor pak je niet alleen de symptomen, maar ook de oorzaak aan.

De tongdiagnose

De tong geeft interessante informatie; hij weerspiegelt namelijk je interne gezondheidstoestand.

De tongdiagnose is een traditionele en nog steeds zeer betrouwbare en objectieve observatietechniek.

Bepaalde specifieke organen hebben hun eigen zone op de tong. Ik kijk naar de vorm, kleur, vochtigheid, tongbeslag en beweeglijkheid.

Omdat de tong voor mij als acupuncturist belangrijk is, vraag ik je om enkele uren voor de behandeling geen koffie te drinken (deze geeft namelijk een bruine kleur) en ook niet de tong te schrapen.

De polsdiagnose

Bij de polsdiagnose wordt met 3 vingers op de polsslagader van beide polsen gevoeld. Ik voel de diepte van de pols, de snelheid en de wijze van stromen; hierdoor kom ik meer te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

Naast de tong- en polsdiagnose kunnen ook de meridianen, die een spiegel zijn van de organen, worden gevoeld; mogelijke onregelmatigheden in het verloop van de meridianen geven extra informatie.

De behandeling

Aansluitend aan de intake en de pols- en tongdiagnose begin ik met de behandeling. Meestal maak ik gebruik van je benen, voeten, handen, armen en/of onderbuik om de naalden te plaatsen, maar ook je hoofd en met name de oren neem ik mee in mijn behandelingen. Gemiddeld blijven naalden 20-30 minuten in het lichaam, waarna ik ze weer verwijder. Meestal hoef je dus alleen je schoenen, sokken en broek uit te doen. Voor de duidelijkheid: je ondergoed (voor vrouwen: eventueel ook je BH) laat je altijd aan. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt.

Aandachtspunten vóór en na de behandeling

Als je een acupunctuurbehandeling ondergaat, zijn de volgende punten van belang:

  • Gebruik geen alcohol of drugs vóór of na de behandeling.

  • Vermijd drukte en stress vóór en na de behandeling.

  • Vermijd zware lichamelijke en/of mentale inspanning vóór en na de behandeling (denk bijv. aan sporten, sauna of studeren)

  • Zorg dat je iets eet voor de behandeling (let op: geen zware maaltijd).

  • Drink geen koffie enkele uren vóór en na de behandeling.

  • Drink na de behandeling voldoende water zodat afvalstoffen makkelijker afgevoerd kunnen worden.

  • Het is beter geen warme douche, bad of sauna te nemen één uur voor of na de behandeling. Het effect van de warmte kan negatieve invloed hebben op de behandeling.

 

Voor vrouwen geldt dat tijdens een zwangerschap bepaalde acupunctuurpunten niet geprikt mogen worden. Meld dus altijd als je zwanger bent, ook al is het nog pril. Wanneer je probeert zwanger te worden, is het ook verstandig dit te melden.

Contra-indicaties

In de volgende situaties zal ik geen acupunctuurbehandeling geven:

  • Ernstige verzwakking en/of vermoeidheid

  • Na zware lichamelijke arbeid

  • Angst voor de behandeling

 

Vervolgconsulten

Vervolgconsulten duren maximaal 60 minuten. Na een aantal behandelingen wordt geëvalueerd over het resultaat en de mate van tevredenheid over de behandelingen.

Aantal behandelingen

Het aantal vervolgconsulten en de frequentie hiervan hangt sterk af van de aard van de klacht en de vitaliteit van de cliënt. De frequentie kan verschillen van een tot meerdere malen per week tot eens in de paar maanden.

In de meeste gevallen wordt een behandelreeks van ongeveer 3 tot 6 behandelingen aangegaan waarna wordt bekeken wat de resultaten zijn en of en hoe eventueel verder wordt gegaan.

Het is goed om te weten dat acupunctuur een cumulatief effect heeft. Dat wil zeggen dat vaker behandelen in kortere tijd een veel beter effect geeft dan langer behandelen in een lagere frequentie. Bijvoorbeeld: in geval van chronische pijnklachten adviseer ik om drie keer binnen 10 dagen te behandelen, de week daarna 2 keer en vervolgens nog een week één maal, in totaal 6 behandelingen.

Zes behandelingen verspreiden over 2 a 3 maanden geeft een veel lager succespercentage met de kans op terugval van de klachten.

Tot slot en misschien wel het belangrijkste…

De bereidheid om zelf aan je klachten en je gezondheid te werken, bepaalde dingen wel of juist niet te doen en een positieve instelling/gedachten, zijn essentieel voor het bevorderen van je gezondheidsproces!

bottom of page