top of page

BEVALLING EN ACUPUNCTUUR

Acupunctuur is in China al duizenden jaren een effectieve methode als voorbereiding op en ondersteuning tijdens de bevalling.

De bevalling is een zeer bijzonder en intens moment, zowel voor de moeder, de vader, als voor het kindje; een gebeurtenis waar de aanstaande ouders maandenlang naartoe hebben geleefd.

Bevallen is een natuurlijke en gezonde menselijke ervaring. Als de moeder begrijpt en erop vertrouwd dat haar lichaam perfect ontworpen is om zwanger te zijn en een kind kan baren, kan ze zich beter ontspannen en ‘meestromen’ tijdens het geboorteproces.

Ontspanning is de sleutel voor een soepele en probleemloze bevalling. Elke bevalling is anders en wordt door moeders verschillend ervaren. Vooraf is niet te voorspellen hoe het geboorteproces zal verlopen. Toch is het voor de aanstaande moeder fijn en geruststellend om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de geboorte van haar kind.

Pre-birth behandeling, een voorbereiding op de bevalling

Pre-birth acupunctuur is een veilige methode om de aanstaande moeder voor te bereiden op een zo efficiënt mogelijke bevalling. Het bestaat uit een serie acupunctuurbehandelingen, 1 keer in de week, beginnend in week 36 tot aan de bevalling. Het maakt niet uit of de moeder eerder is bevallen of dat dit haar eerste bevalling wordt.

Voordelen zijn

  • Grotere kans dat de bevalling binnen 42 weken plaatsvindt

  • De bevalling verloopt soepeler door het ontspannen van pezen en spieren en vermindering van spanning en stress

  • De duur van de bevalling is gemiddeld 2 uur korter

  • De ontsluiting verloopt makkelijker

  • Je kan makkelijker en dieper ademhalen

  • De weeën zijn beter op te vangen

  • De bevalling is minder pijnlijk

  • Bevordert de energie en het uithoudingsvermogen

  • De borstvoeding komt makkelijker op gang

  • Het herstel na de bevalling gaat voorspoediger

In steeds meer ziekenhuizen en klinieken, onder andere in Duitsland, is het heel gebruikelijk om pre-birth acupunctuur in te zetten als onderdeel van de voorbereiding op de bevalling. En met succes, zo blijkt uit verschillende onderzoeken¹ waar ook vroedvrouwen aan hebben meegewerkt. Zij adviseren om pre-birth acupunctuur aan alle zwangere vrouwen aan te bieden. Volgens hen vergroot het de kans op een natuurlijke en efficiënte bevalling.

 

(1) Bron: Betts, D. (2014, oktober). The use of acupuncture as a routine pre-birth treatment. Journal of Chinese Medicine, pp. 5-8.

Inleiding van de bevalling / overtijdbehandeling

Na de uitgerekende datum kan acupunctuur worden ingezet om de bevalling op gang te brengen. De behandeling is aan het begin van de 41e week.

Door het aanprikken van specifieke acupunctuurpunten wordt de energiestroom in het lichaam geactiveerd waardoor de weeën worden gestimuleerd. Meestal komen de eerste weeën ongeveer twee tot zes uur na de behandeling. Soms zijn twee behandelingen nodig als de bevalling wel op gang komt, maar niet doorzet. De behandeling helpt om meer rust en ontspanning te kunnen ervaren, wat het op gang komen van de bevalling bevordert. Acupunctuur geeft een extra stimulans, maar uiteindelijk is het de baby en het lichaam van de moeder die bepalen wanneer het het juiste moment is om te bevallen.

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijn tijdens de bevalling wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Hoe goed je de weeën ook ‘weg zucht’, hoe zeer je ook ontspant: weeën doen pijn. Pijnbestrijding door middel van acupunctuur is er op gericht het lichaam te stimuleren zoveel mogelijk van de natuurlijke pijnbestrijders, endorfinen, te produceren.

bottom of page